2011. július 26., kedd

Az iskolai klikkesedés napjainkban!

A baráti társaság egyszerűen annyiról szól, hogy néhány fiatal egymás társaságába verbuválódik, akik ugyanazt szeretik csinálni: például játszani a számítógépen, moziba járni, kosárlabdázni, stb. Megbeszélik az élményeiket, hiszen a közös érdeklődésnek köszönhetően van bőven témájuk.
 
Gyerekként még a szüleink vigyáznak ránk, óvodában az óvónéni, alsó tagozatban pedig a tanítónéni. Ekkor még nem alakulnak ki a klikkek. De ahogy bekerülünk a felső tagozatba, egyre fontosabbá válik, hogy melyik baráti társaságba tartoznunk, s mennyire vagyunk népszerűek.
 
A klikkesedés egy normális csoportfolyamat. Rengeteg sikert, örömöt, önbizalmat adhat egy ilyen társaság, de ezzel együtt egy-egy erőszakosabb, akaratosabb csapat sok fájdalmat is okozhat, főleg akkor, ha a közösségük a kirekesztésen alapul.
 
Beilleszkedni az iskolába bizony nem egyszerű dolog, mint ahogy a tekintély és a népszerűség kivívása sem. Nehezen találják meg a helyüket az újoncok, főleg ha visszahúzódóak, halk szavúak, általában a nagyhangú, jófejnek kikiáltott, vicces gyerekek sokkal könnyebben illeszkednek be. Egy közösség légkörét befolyásolják az iskolai hagyományok, a tanárok rátermettsége, s az érzelmi-intellektuális színvonal is, amely a diákok sajátja. Nem kell törvényszerűnek lennie, hogy a gyengébb kívülállókat terrorizálja egy szűkebb kör.
 
A klasszikus baráti társaságok alapja az egyenrangúság, az egymás közti kölcsönös érzelmek, a hasonló érdeklődési kör. Egy ilyen csapat sokkal nyitottabb kifelé, mint egy klikk, s nem nagyon kell számolni belső viszályokkal sem. Nincsenek szankciók, ha a társaság egyik tagjának van privát kapcsolata másokkal is.
 
A klikk klasszikus értelemben inkább hasonlít egy katonai szervezethez. Szigorú hatalmi hierarchia uralkodik benne, más az ügyekbe való befolyás mértéke, az elismerés, stb. Nem a közös értékek a fontosak, hanem inkább az, hogy kiket fogadnak be és kiket nem, s milyen elvek alapján döntenek.
 
Például a jó sportolók lenézik a gyengécskébbeket, a jó tanulók a kevésbé jó képességű diákokat, a szabályok betartására törekvők pedig szigorúan elhatárolódnak azoktól, akik folyton meg akarják szegni őket. Valójában ezek a klikkek szépen megférhetnének egymás mellett akár egy osztályközösségben is. De könnyen másokat elnyomó, az egész közösséget megosztó klikké válhat egyik-másik, ha folyton feszegetik a saját határaikat, s időről időre kiközösítenek valakit, valakiket.
 
A klikknek mindig van egy főnöke, ő a legszebb, legokosabb, legmenőbb, egy igazi karizmatikus vezér. Ő jelöli ki a többiek helyét a rendszeren belül. Hozzátartozik egy-két jó barátja, ők élvezik a feltétlen bizalmát. Tehát ez egy kifejezetten hatalmi, elnyomó jellegű szerkezeten alapuló társaság. Büntetések, függés, jutalmazások… ez mind benne van a pakliban.
 
Alaposan fontold meg tehát, hogy érdemes-e csatlakoznod a klikkhez. Tönkre is teheti a társasági életedet, bár fel is emelhet a porból. Minden csak azon múlik, hogy meg tudod-e szerezni a vezér bizalmát.(Ha tetszett vagy valami, akkor legalább létszi annyit írjatok kommentbe, hogy olvastátok,tetszett,stb.!) Köszii♥ =D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése